ZAKOVA KUĆA U PANČEVU



Jedna od najlepših pančevačkih kuća u strogom centru Pančeva, poznata kao Zakova kuća, sagrađena je u drugoj polovini 19. veka. Prizemlje zgrade je od samog početka korišceno kao poslovni prostor dok se na spratu stanovalo. Pre Prvog svetskog rata vlasnik ove velelepne zgrade bio je veliki pančevački i vršacki župan Milan Zako (Arman,Vlah) . Njegovi potomci do skora su živeli u jednom od stanova na spratu ove kuce.


Aleksandar Nikolin, arhitekta, koji je početkom 70-tih godina 20. veka radio u projektnom birou pančevačkog gradevinskog preduzeća „Konstruktor” seća se potomka ove poznate porodice, koleginice Ksenije Zako, takode arhitekte, koja je bila zaposlena u odeljenju tehničke pripreme u istoj firmi. Pamti je kao tihu, odmerenu i uzdržanu osobu i dobru sportiskinju. Igrala je odbojku u beogradskom klubu „Crvena zvezda”, a isto kao i njena majka, bila je pa sionirani lovac. Živela je sa majkom i sinom kao poslednjim izdankom te stare loze koja inače potiče iz Melnika. Poznato je da je jedan njen član - Anastas Zako, rođen oko 1798. godine, stigao u Beograd 1821. i počeo da se bavi trgovinom gvoždarskom robom. Upamćen je u čaršiji kao veliki ljubitelj Omera - Homerove Ilijade i Odiseje, koje je stalno čitao. Bio je „eforos” na is pitima u grčkoj školi u Beogradu. Slavio je imendan. Imao je jednog sina koji se zvao Perikle i kćerku koja je bila udata za Lazara Pačua.

Нема коментара:

Постави коментар

DOPRINOS BALKANSKIH "HAZARA" SRBIJI

Cincari su bili nosioci ekonomske modernizacije u Srbiji sredinom 19.veka. Njihovo poznavanje međunarodne trgovine, jezika i računa, navik...